AVRUPA BİRLİĞİ HİBE PROGRAMLARI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
1-) AB PROGRAMLARINDAN KİMLER YARARALANABİLİR?
· Kamu kuruluşları
· Sivil Toplum Kuruluşları
· Belediyeler
· Kobiler
2-)Müzakere sürecinde Mali Yardımlar
· Kurumsal Kapasite Geliştirme
· Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği
· Bölgesel Kalkınma
· İnsan Kaynakları
· Kırsal Kalkınma
3- Bilgi Kaynakları
· http//www.europa.eu.int/comm/europeaid/cgi/frame 12 pl
· http/www.deltur.cec.eu.int/mali-ihale.html
4)AB hibe programları bütçe limitleri ve hibe oranları ne kadardır?
AB hibe programı olarak 500den fazla fon vardır. Her fonun alt ve üst bütçe limiti ilgili çağrı rehberinde yayınlanmaktadır. Bir proje için 30.000-6.000.000 AVRO arasında limit verilebilmektedir. Hibe oranları %50-90, Eşfinans %50-10 arasındadır.
5)Gerçek kişiler ve Kooperatifler AB’ ne proje sunabilirmi? Gerçek kişiler sunamaz. Mutlaka Tüzel kişilik yada stk olmalıdır. Kooperatifler; tüzüklerinde karın üyelere dağıtımını yasaklayan bir hüküm varsa başvurabilirler. Ya da projenin şartlı kabul edilmesi durumunda Kooperatif Genel Kurulu’nun gelecek 5 yıl ortaklara kar dağıtılmayacağına ilişkin kararının sunulması gerekmektedir.
6-) Kobi sınıfının üstündeki Tüzel kişiklikler AB den hibe alabilirmi? Evet alabilir. Çünkü AB hibe almak için Tüzel kişi olmak ve ilgili teklif çağrısı rehberinde yer alan KOBI tanımı içinde olmak yeterlidir.
7-)Vergi ve SSK borcu bulunan firmalar, belediyeler, lider başvuru sahipleri ile ortak olarak projeye katılabilirler mi?
Kurulduğu ülkenin veya İhale Makamı’nın bulunduğu ülkenin yönetmeliklerine göre sosyal güvenlik primi katkıları ve vergi ödemelerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemiş olan potansiyel başvuru sahipleri, Teklif Çağrılarına katılamazlar.
Ancak, SSK veya vergi borcu olan firmaların, STK'ların, belediyelerin, borçlarını yapılandırmış olmaları ve bunu belgelendirmeleri durumunda, Teklif Çağrılarına katılmalarına izin verilir. Aynı durum, ortaklar için de geçerlidir.
8)Tüzel kişilikler AB den hibe almak nasıl yol izlemelidir? Öncelikle şirketler ne yapmak istediklerine karar vermelidirler. Mutlaka AB nin öncelik verdiği özgün bir konu olmasına, inovatik yönü olmasına özen göstermelidirler. Konusunda deneyimli danışman firma ile proje hazırlığı yapmalıdırlar. Çevre, Tarım, Balıkçılık, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Enerji, Bilişim teknolojileri konulu ana başlıklarda hibe vermektedirler. Her yıl AB tarafından yayınlanan onlarca teklif çağrısı açılmaktadır. Çağrıları takip edip, konusu ile en uygun olan çağrıya sunmalıdırlar.
9- AB nin öncelik verdiği konular nelerdir. AB nin öncelik verdiği konular;
Arge çalışmaları, Eğitim, inovasyon, yeni ürün çeşit geliştirme, teknoloji transferi, kapasite geliştirme, kalite belgelerine sahip olma, markalaşma, istihdam yaratma, kurum kapasitesi geliştirme, verim ve kalite artırma, raf ömrü uzatma, çevre zararlarının bertaraf edilmesi, materyallerin geri dönüşümü, sürdürülebilir enerji, gıda güvenliği, yem güvenliği, hayvan konforu, organik Tarım, eko turizm, termal turizm, sağlık turizmi, alternatif turizm gibi konulardır. Proje hazırlığı sırasında projenin amacı bu konulardan bir veya bir kaçını mutlaka içermelidir.
10-AB projesi Nasıl Hazırlanır? Yatırımcı konusunu belirledikten sonra, danışman firma uygun çağrıyı bulur. Önce proje ekibini kurar. Sonra proje özetini hazırlar, Ya koordinatör olarak kaydını yapar, proje ortağı bulur, Yada başka bir projeye ortak olur. projenin diğer evraklarını hazırlar. Resmi evrakları kaydeder. Müzakereler devam eder. Onaylanmasından sonra hibe özleşmesi imzalanır ve proje uygulaması başlar
11-Proje yönetimi için (örneğin teknik raporların hazırlanması gibi), danışman firmalardan hizmet alımı mümkün müdür? Başvuru Sahibi ortakları ile birlikte, projenin hazırlanmasından ve yönetiminden doğrudan sorumlu olmalı, aracı olarak hareket etmemelidir. Projenin idari ve teknik olarak uygulanmasından Başvuru Sahibi sorumludur. Başvuru Sahibi, proje yönetimi ve uygulaması için bir “proje koordinatörü” görevlendirebilir. Proje koordinatörü, projede öngörülen faaliyetlerin en etkin ve başarılı bir şekilde yürütülmesinden sorumludur ve bu sorumluluğu taşıyacak nitelikte olmalıdır. Bu kişi, temel olarak projenin tüm organizasyonundan, proje kapsamında görev alacak olan uzmanların azami performans ve verimliliklerinden, gerekli raporların hazırlanmasından ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile iletişimden sorumlu olacaktır.
121- Proje hazırlığı ve uygulama süresi ne kadar olmalıdır. Proje hazırlığı 3-6 ay arasında olmalıdır. Proje başvuruları çağrılarının sonuçlanması, başvuru çağrı rehberinde belirtilir. Ancak komisyon bu süreyi istediği gibi değiştirebilir. Proje uygulama süresi 9 aydan az, 3 yıl dan fazla olamaz. 3 yıl sonrasında uzatma, yada ek proje ile devam ettirilebilir.
13- Proje Bütçesi neleri içermektedir. Proje ekibi giderleri(Maaş ve ücretler), Büro malzemeleri, yurt içi ve yurtdışı harcırah ve yolluklar, İnşaat, makine ve ekipman alımı, görünürlük(veb sayfası hazırlama, proje çıktılarını kitap haline getirme, reklam, fuar giderleri, broşür vb) uygun harcamalar kalemindedir.
14- İthal edilmiş techizat alabilir miyiz? İthal edilen teçhizat, “Ek IV-Avrupa Topluluğu Dış Faaliyetleri Kapsamında Hibe Faydalanıcıları Tarafından Satın Alma” kuralları kapsamında ise uygun harcama olarak kabul edilir. AB üye devletleri, MEDA ülkeleri (Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Fas, Suriye, Tunus, Türkiye ve Gazze ve Batı Şeria), CARDS ülkeleri (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti ve Sırbistan-Karadağ) ve aday ülkeler (Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Hırvatistan) gibi uygun devletlerden olması koşuluyla evet alınabilir.
15-Bina ve/veya arazi satın alabilir miyiz?
Hayır, arsa, arazi veya bina alımı, vergi borcu, faiz giderleri uygun maliyet değildir.
16-Araç satın alınabilir mi?
Proje faaliyetlerinin uygulanması için zorunlu bir gereksinim olmadıkça ve bu gerekçe projenin değerlendirmesi sırasında kabul edilmedikçe araç satın alınamaz.
17-Bir binanın/arsanın kiralanması uygun bir gider midir?
Projenin uygulanması için gerekli, faaliyetleriyle doğrudan ilgili ve kira ücreti uygun olduğu sürece uygun giderdir.
18- Proje ekibine ödenecek en fazla ücret ne kadardır?
Normal şartlarda proje ekibine ödenecek maaşlar Lider yüklenici ve ortakları tarafından ödenen diğer maaşlardan ve yerel piyasada kabul görmüş miktarlardan fazla olmamalıdır. Ayrıca, proje ekibi için tahsis edilecek maaş miktarının brüt olduğu ve SSK, gelir vergisi v.b. gibi yasal kesintilerin iş veren kuruluş tarafından kesildikten sonra kalan miktarın “asgari ücretin” altına düşmemelidir.
19- Bir projede memurlar çalışabilir mi ve projeden maaş/ücret ve/veya harcırah alabilirler mi?
Aşağıda belirtilen koşulların gerçekleşmesi durumunda memurlar projelerde çalışabilir:
· İlgili istihdam kanunu-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ek/ikinci görevlerde çalışmalarına izin vermesi
· Kendi kurumlarının muvafakatı ile görevlendirilmeleri durumunda (çalışma koşulları, günlük/haftalık çalışma saatlerini, v.b. kapsayacak biçimde)
· Projelerde çalışacak memurların kurumlarındaki rutin faaliyetlerinin ve bundan dolayı yapılacak ödemelerin tekrarlanmaması durumunda
· Asli görevlerinin devamı niteliğinde çalışan kamu görevlilerinin maaşları uygun maliyetler değildir.
Ancak, halihazırda kendi kurumlarındaki görev tanımları kapsamı dışında ve iş planında belirlenen görevleri tamamen projeyle ilişkilendirilen kamu görevlilerinin maaşları uygun maliyet olabilir.
Kamu görevlililerinin harcırahları, projedeki görevlerinin detaylı olarak gerekçelendirilmesi ve harcırah oranlarının Başvuru Sahibi veya ortaklarınca normalde üstlenilen oranları geçmemesi koşuluyla projeden karşılanabilir.
20- Proje kapsamında canlı hayvan alınabilir mi?
Başvuru sahibi ve ortak(lar)ının bu konuda yeterli deneyime sahip olması proje tamamlandıktan sonra, gerekli bakımlarının satın alan kurumlar tarafından yapılması ve projenin hedef ve öncelikleriyle doğrudan ilişkili olması durumunda, %30 luk ekipman alımı limitleri içerisinde düşünülerek kısıtlı oranda alım yapılabilir.
21- Hibe tutarı 300.000 Euro’yu geçen bir proje için dış denetim raporu gerekecek mi?
Talep edilen hibe tutarı 50.000 Euro ve üzerinde ise proje hesapları ile ilgili bir denetim raporu istenecektir. Bu raporla ilgili maliyet, proje bütçesinde belirtildiyse uygun gider olarak kabul edilecektir.
22- Projenin 70 puan alması, kesin olarak hibe alacağı anlamına gelir mi?
Hayır. En yüksek puan alan projeler, puan sıralamasına göre mevcut fondan yararlanacaktır.
23-Bir kuruluş birden fazla proje başvurusu yapabilir mi?
Evet. Ancak, başvuru sahibi kuruluş olarak en fazla 2 hibeden yararlanabilir.
24. AB nin tüm projelerinde mutlaka yurt dışı ortak gereklimidir. Her projenin başvuru rehberinde proje ortağı zorunlu olup olmadığı hakkında bilgi verilir. AB üye veya aday ülkelerden mutlaka en az bir ortak bulunmalıdır. Proje ortağı kesinlikle şirketimizin ortağı değildir. Projemize katkı sağlayacak ortak olup, proje ortağı içinde bütçe hazırlanmakta ve proje ortağı bütçeside AB den hibe olarak karşılanmaktadır.
25.) Direkt Merkezi bütçeden Hibe alınabilir mi? Evet Direkt merkezi bütçeden hibe alınabilir. Onun için özgün konularda, proje hazırlayıp, uygun çağrılara sunmak gerekir.
26-).Proje başvurularının değerlendirilmesi sürecinde AB gözlemci bulundurmakta mıdır? Proje başvurularının değerlendirilmesi sürecinde Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu gerek duyduğu durumda gözlemci bulundurma hakkına sahiptir.
27) Meyve bahçesi kurmak için AB den hibe alabilirmiyiz? Hayır. AB meyve bahçesi kurmak için direkt olarak hibe vermemektedir. Ancak yeni bir tür ve çeşit meyve geliştirme, raf ömrü uzatma, Arge çalışmaları, meyve işleme, paketleme, depolama faaliyetlerine hibe vermektedir.
28) Organik tarım yapmak için AB’den hibe alabilirmiyiz?. Organik tarım çevreye duyarlı, sağlıklı ürün geliştirmeyi hedefleyen bir üretim sistemi olduğu için AB den bir çok fondan hibe alınabilmektedir. Tarım ve çevre başlıklı fonlardan diretk olarak, sağlık fonlarında yatay alan olarak hibe alınabilmektedir.
29. Hayvancılık Tesisi Kurmak için AB den hibe alabilirmiyiz? Hayvan konforu, Buzağı sağlığı, gıda ve yem güvenliği sağlıklı et, süt et ve süt ürünlerinin geliştirilmesi vb. konulu projeler ile direkt Merkezi bütçeden hibe alınabilir.
30. Ipard Programı hakkında bilgi verirmisiniz? TKDK tarafından yürütülen program 20 ilde başlamıştır. 22 il 2012 de başlayacaktır. Ipard Programı kapsamında; et ve süt üreten işletmeler( sığırcılık, besi danası, koyunculuk, keçicilik) ile,, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve sebze ,işleme paketleme, depolama yeni tesis kurulması, kapasite artırma, modernizasyon konularında 1.000.000-3.000.000 AVRO arasında, %50-65 Oranında hibe verilmektedir. Kırsal turizm, yerel ürün geliştirme, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi, kültür balıkçılığı faaliyetleri içinde 250.000 AVRO arasında, %50-65 hibe sağlanmaktadır.